Tradiční kimchi
.png?vid=1&tid=33&r=H)
Tradiční kimchi s rýžovou omáčkou je jedním z nejoblíbenějších pokrmů korejské kuchyně. Tato šťavnatá a pikantní směs zelí a dalších čerstvých ingrediencí je známá pro svou jedinečnou kombinaci chutí a výraznou kořeněnost. Tento recept vás provede krok za krokem, jak připravit tradiční kimchi, které bude skvělým doplňkem k vašim oblíbeným pokrmům nebo samostatnou lahůdkou. Výhodou tohoto receptu je, že kimchi není tak vodnaté a chilli vločky na listech lépe drží díky rýžovému těstíčku.
Suroviny:
1 čínské zelí
1/4 hrnku hrubozrnné soli
2-3 lžíce rýžové mouky
2 lžíce vody
1 lžíce hnědého cukru
5-6 stroužků nadrceného česneku
1 lžíce nasekaného zázvoru
1 lžíce rybí omáčky
2 lžičky chilli vloček dle chuti i více
2-3 mrkve
Dále dle chuti:
3-4 ředkvičky (nakrájené na tenké proužky)
3-4 cibule (nakrájené na tenké proužky)
2-3 stonky cibule (nasekané na menší kousky)
Postup:
Čínské zelí omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Poté jej posolíme a necháme 1–2 hodiny odpočinout, aby zelí pustilo vodu a změklo.
Mezitím si připravíme těstíčko z rýžové mouky. Smíchejte rýžovou mouku a vodu v hrníčku a přiveďte k varu za stálého míchání. Jakmile se směs zhoustne, přidáme cukr a vaříme další 1-2 minuty. Necháme vychladnout.
Když je zelí dostatečně změklé, dobře ho opláchneme pod studenou vodou, aby se odstranila sůl. Pak ho necháme okapat.
V misce smícháme česnek, zázvor, rybí omáčku, chilli vločky a rýžové těstíčko. Vytvoříme tím pastu.
Do této pasty přidáme nakrájenou zeleninu (mrkev, ředkvičky, cibule, cibulové stonky) a promícháme, aby byla zelenina dobře pokrytá pastou.
Nakonec přidáme nakrájené čínské zelí a pečlivě jej vmícháme do směsi.
Všechny suroviny přesuneme do sterilizovaných sklenic, zatlačíme jej dolů, aby zůstaly pod tekutinou, která se uvolní, a uzavřeme sklenice víčkem.
Kimchi necháme fermentovat při pokojové teplotě po dobu 1-5 dní, podle toho, jak silnou chceme chuť. Po fermentaci přesuneme kimchi do lednice, kde se může uchovávat až několik měsíců.