Polévka Samgyetang
Samgyetang je tradiční korejská kuřecí polévka, která je obvykle podávána v horkých letních dnech, aby pomohla tělu zvládnout vysoké teploty. T
ato polévka je známá svým výživným složením a léčivými vlastnostmi.
Ingredience:
1 kuře (asi 1,5 - 2 kg), omyté a vykostěné
10 plných česnekových stroužků, oloupaných
1 balení směsi koření Samgyetang
8 sušených datlí
1 šálek lepivé rýže
8 šálků vody
1 lžíce soli (nebo podle chuti)
Jarní cibulka na ozdobu (volitelně)
Postup:
Ve velkém hrnci přiveďte 8 šálků vody k varu.
Do vroucí vody vložte vykostěné kuře.
Přidejte česnek, a všechno koření z balení.
Vařte na středním ohni přibližně 45 minut až hodinu nebo dokud se kuře nezměkne a masa dosáhne správné měkkosti.
Mezitím propláchněte lepivou rýži pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čistá. Poté rýži osušte.
V malém hrnci vařte rýži s trochou vody na středním ohni, dokud neztuhne a nestane se lepkavou.
Kuře vyjměte z hrnce a vytáhněte z něj česnek a všechno koření.
Vložte uvařenou lepivou rýži zpět do hrnce s vývarem.
Kuřecí maso můžete roztrhat na menší kousky nebo nechat celé a podávat ho v polévce.
Ochutnejte polévku a přidejte sůl podle své chuti. Pokud máte rádi, můžete přidat trochu korejského pepře pro pikantnost.
Samgyetang podávejte horký, ozdobený jarní cibulkou, pokud máte.
Tradičně se podává s kimchi a dalšími přílohami.