Mochi - sladké koláčky
.png?vid=1&tid=33&r=H)
Mochi je tradiční japonský dezert vyrobený z lepkavé rýžové mouky (mochiko) a cukru. Je to oblíbená pochoutka na oslavy a speciální příležitosti.Níže najdete základní recept na domácí mochi:
Suroviny:
1 1/2 šálku (180 g) mochiko (lepkavá rýžová mouka)
1/2 šálku (100 g) cukru
1 šálek vody
Kukurčný škrob (na obalení, aby se nepřilepilo)
Případné přísady na náplň:
Adzuki fazole (sladká fazolová pasta)
Kousky ovoce (např. jahody, kiwi, manga)
Mletý skořicový cukr
Kokosové vločky
Mleté arašídy
matcha prášek
Postup:
Vymažte čtvercovou formu nebo pečicí plech a posypte ji kukuřičným škrobem, aby se mochi nepřilepilo.Ve velké míse smíchejte mochiko a cukr. Postupně přilijte vodu a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
Vaření: Nalijte směs do pečicí misky nebo do vhodného hrnce a zakryjte utěrkou nebo pokličkou. Vařte těsto v mikrovlnné troubě na plný výkon (800 W) po dobu přibližně 2-3 minut, dokud se těsto zpevní. Můžete ho také vařit v hrnci na sporáku na středním ohni při neustálém míchání, dokud se těsto nezačne zhušťovat a odlepovat se od hrnce.
Tvarování a náplň: Když je těsto hotové, opatrně ho vyklopte na posypaný stůl kukuřičným škrobem. Při práci s mochikem je důležité používat dostatek škrobu, aby se zabránilo přilepování.
Rozrolujte těsto na tenký plát a nakrájejte ho na menší čtverce. Na každý kousek těsta položte malou lžičku adzuki fazolové pasty nebo jiné náplně. Poté pečlivě uzavřete mochi, aby byla náplň uvnitř.
Posypání a servírování: Hotové mochi můžete posypat kokosovými vločkami, skořicovým cukrem, matchou s cukrem či mletými arašídami nebo jinými oblíbenými ingrediencemi. Podávejte na formu nebo talíř a ozdobte kousky ovoce nebo ořechy.
Hotové mochi lze skladovat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Před podáváním můžete mochi zahřát v mikrovlnné troubě na pár sekund, aby bylo lehce měkké.