Miso guk - základní polévka

Miso guk - základní polévka

Miso guk je tradiční korejská polévka připravovaná na základě pasty z fermentované sójové pasty, známé jako miso. Tato polévka je výrazná a plná chuti a často se podává jako součást korejského stolu. Zde je podrobnější recept na přípravu miso guk korejským způsobem:

 

Ingredience

4 šálky vody nebo vývaru (vývar z kostí nebo zeleninový)

3-4 lžíce miso pasty (bílé nebo tmavé, podle preference)

1 cibule, nakrájená na tenké plátky

2 stroužky česneku, jemně nasekané

100 g tofu, nakrájené na kostky

1 lžička rybí omáčky (volitelně, pro hlubší chuť)

1/2 lžičky sezamového oleje

1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)

Kousky zelených cibulek, nasekané na drobné kousky (pro ozdobu)

Postup:

Nakrájejte cibuli, česnek a tofu.

Ve velkém hrnci zahřejte vodu nebo vývar a přiveďte k varu. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek.  Vařte na středním plameni, dokud zelenina nezměkne, což by mělo trvat asi 10-15 minut.

V misce si rozmíchejte miso pastu se sklenicí vařící vody, dokud se miso dobře nerozpustí a vznikne hladký koncentrovaný vývar.

Přidejte miso pastu do vařícího vývaru se zeleninou a dobře promíchejte. Vařte dalších 5-7 minut, aby se všechny chutě propojily.

Přidejte kostky tofu do polévky a přimíchejte rybí omáčku (pokud ji používáte), sezamový olej a sůl podle chuti. Vařte ještě několik minut, dokud se tofu zahřeje.

Hotovou miso guk přelijte do miskách. Posypeme kousky zelených cibulek pro ozdobu. Podávejte jako součást korejského stolu spolu s rýží a dalšími pokrmy.

 

Tento recept můžete upravit podle svých chutí a preference. Miso guk je tradiční jihokorejská specialita, která má vynikající chuť a je oblíbená pro svoji jednoduchost a výživnost.

 

Odeslat článek známému   Vytisknout