Japchae - skleněné nudle
.png?vid=1&tid=33&r=H)
Japchae (잡채) je oblíbené korejské jídlo. Japchae je pokrm ze skleněných nudlí ze škrobu batátů smíchaných s různými zeleninami a často i se smaženým masem. Je to chutná a výživná lahůdka. Níže najdete základní, avšak velmi ověřený recept.
Suroviny:
200 g skleněných nudlí (nudle z batátového škrobu)
1 menší cibule, nakrájená na tenká kolečka
2 mrkve, na tenké nudličky
1 červená paprika, na tenké proužky
100 g špenátu
100 g hub, nakrájených na plátky - nejlépe Shiitake popř žampióny
200 g hovězího masa (volitelné), nakrájeného na tenké proužky
2-3 stroužky česneku, jemně nasekané
2-3 lžíce sezamového oleje
2-3 lžíce sójové omáčky
1-2 lžíce cukru
Sůl a pepř dle chuti
Sezamová semínka na ozdobu
Postup:
Nudle: Vařte skleněné nudle podle návodu na obalu. Po uvaření je opláchněte studenou vodou, abyste zastavili vaření, a nechte je okapat.
Zelenina: V pánvi zahřejte lžíci oleje a osmažte cibuli, mrkev a papriku do měkka. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.
Smažení masa: Do pánve přidejte další lžíci oleje a osmažte hovězí maso (pokud ho používáte) spolu s nasekaným česnekem. Opečte maso dozlatova. Můžete dochutit solí a pepřem.
Smažení hub: Přidejte plátky hub do pánve a osmažte je, dokud nezměknou a nezačnou uvolňovat vodu.
Smíchání: Do pánve přidejte zpět osmaženou zeleninu a maso. Přidejte vařené nudle. Přilijte sójovou omáčku, cukr a sezamový olej. Dobře promíchejte, dokud jsou všechny suroviny dobře propojeny a nudle jsou pokryty omáčkou.
Přidání špenátu: Ve velké pánvi rychle osmažte špenát, dokud srazí objem a zmenší se. Poté přidejte osmažený špenát k ostatním surovinám v pánvi a důkladně promíchejte.
Případně můžete jemně dochutit omáčkou, solí nebo cukrem podle své chuti.
Japchae můžete posypat sezamovými semínky a servírovat teplý. Můžete také ozdobit plátky zeleniny nebo dalším sezamovým olejem.
Dobrou chuť! Japchae je hotový, můžete si ho pochutnat.